Medisch
De meeste vrouwen kunnen na een abortus zonder problemen zwanger worden. Wel is het belangrijk om aan je huisarts, vroedvrouw of gynaecoloog te melden dat je een abortus hebt gehad omdat dit deel uitmaakt van je medische voorgeschiedenis.
Emotioneel
Misschien vind je het onlogisch en dom, maar ik verwacht weer een kindje. Vind je het hypocriet dat we beslist hebben om opnieuw zwanger te worden?
Het is zeker niet vreemd dat je op een gegeven moment de wens hebt om weer zwanger te worden. De situatie waarin je toen voor abortus koos, is nu wellicht helemaal anders.
Besef echter wel dat een nieuwe zwangerschap je verloren kindje niet zal vervangen. Een nieuwe zwangerschap kan herinneringen aan die voortijdig afgebroken zwangerschap oproepen. Het kan zijn dat je je schuldig voelt omdat het andere kindje niet de kans kreeg om te leven. Of gevoelens van blijdschap en verdriet lopen door elkaar bij het zien van de echo of bij de geboorte. Dat is normaal. Misschien heb je de abortus nog niet of onvoldoende verwerkt. Probeer nu eerst ruimte te geven aan deze nieuwe zwangerschap.
Praat over die gevoelens, krop ze niet op. Het echte verwerken van de vorige abortus kan later, na de bevalling.
Dan kan je, wanneer je eraan toe bent, ruimte maken om de abortus te verwerken en hier eventueel hulp voor zoeken.
Onze dochter is vorige week geboren, ze is het beste wat me kon overkomen. Toch kijk ik soms met tranen in de ogen naar haar omdat ik weet dat haar broertje, dat even graag gezien zou zijn, er niet meer is.
Sommige vrouwen willen na een abortus snel weer in verwachting zijn, ook al is hun situatie niet veranderd. Het is net of ze de situatie van voor de abortus willen herstellen. Het is zeker niet verkeerd graag opnieuw zwanger te worden, maar het is toch belangrijk om eerst de tijd te nemen om te rouwen om het verlies en goed te beseffen dat het gaat om een nieuwe zwangerschap en een ander kind.