Man omhelst vrouw op de dijk terwijl ze samen naar de zee kijken en nadenken over abortus

Abortus en je relatie

Een abortus kan een grote impact hebben op je relatie. Het kan zijn dat jij en je partner hier op een verschillende manier mee omgaan. Het kindje groeide even in jouw buik, jij hebt de ingreep ondergaan, je partner heeft alles dus anders ervaren, ongeacht hoe betrokken hij geweest is.

Mannen en vrouwen hebben doorgaans een andere manier om dingen te verwerken: waar een vrouw graag praat over haar gevoelens zal een man eerder teruggetrokken zijn om alles op zichzelf te verwerken. Een man gaat dikwijls rationeler om met problemen.

Het is belangrijk om in te zien dat jullie een verschillende manier van verwerken hebben, geef elkaar die tijd en ruimte maar praat ook met elkaar. Al te vaak denken we dat de ander wel weet hoe we ons voelen, maar dat is niet altijd zo. Het is dus belangrijk elkaar te vertellen wat je voelt, hoe je alles ervaart en welke troost of reacties je verwacht van de ander.

Probeer de ander ook te betrekken, wees niet bang om over je kindje te praten. Zoek bv. samen een naam of herdenkingsplaatsje.

"Mijn vriend heeft het moeilijker met de abortus dan ik dacht. Hij heeft een plekje in ons huis uitgekozen en telkens hij er voorbij loopt, denkt hij aan ons kindje. Nu voel ik me leeg en buitengesloten omdat hij dit geheim hield voor mij."
"Mijn vriend wil zo weinig mogelijk over de abortus praten omdat hij mij geen pijn wil doen. Ik zou me beter voelen als hij er wel over praatte, zo weet ik tenminste hoe hij denkt en voelt. Nu weet ik niks."

Wanneer je de abortus deed op vraag van je partner, is het vaak moeilijker om je relatie gewoon verder te zetten. Misschien wil je partner niet dat je erover praat of begrijpt hij je verdriet niet. Hij wil dat je je erover zet en snapt niet dat je er na al die tijd nog niet over bent. Vraag je partner geduld te hebben en zeg dat het voor jou niet zo snel voorbij is als voor hem.

Abortus en andere kinderen

Als je al kinderen hebt of later nog kinderen krijgt, kan je misschien de nood voelen om hen te vertellen over hun broertje of zusje dat er nu niet meer is. Het is belangrijk om goed te overwegen of het werkelijk een meerwaarde voor je kinderen is om dit te weten. Indien je er uiteindelijk voor kiest om het te vertellen, kies dan zorgvuldig het moment en de manier hiervoor uit. 

Voor de persoonlijke verwerking van abortus is het wel erg belangrijk dat jullie blijven erkennen dat er een kindje was en dat het een bepaalde plaats zou hebben in de kinderrij (hij/zij zou bv. de oudste of de kleinste geweest zijn). Velen ervaren het positief om het ongeboren kind een naam te geven. Deze naam is eigen aan dit kind en geef je best niet opnieuw aan een volgend kind, dat recht heeft op een eigen unieke naam.

© 2015-2023 AbortusVragen