meisje zit in het gras en denkt na hoe ze haar abortus kan verwerken

Wanneer je het moeilijk hebt om het verlies van je kindje te verwerken of een plaats te geven in je leven, dan kunnen deze tips je misschien helpen.

Erover praten

Praat over wat je voelt, krop je gevoelens niet op. Contact met lotgenoten kan je ook helpen (zie forum)

Schilderen, tekenen,boetseren…

Schilderen, tekenen, boetseren,… is voor velen een haalbare manier om emoties te uiten die moeilijk te verwoorden zijn. Aan de hand van deze technieken maken velen als het ware kunst, omdat gevoelens op deze manier werkelijk ‘vorm’ krijgen en een hulp kunnen zijn om te ontladen.

Een brief schrijven

Je kan een brief aan je kindje schrijven waarin je vertelt waarom je toen voor abortus koos. Je kan zeggen dat je hem of haar mist en graag ziet of vragen dat hij of zij je vergeeft wanneer je met een schuldgevoel zit. Je kan de brief bijhouden maar ook verbranden of aan een ballon de hemel in sturen om zo je verdriet een stukje mee los te laten.

Een naam geven

Als je rouwt om het verlies van je kindje kan het helpen dat je het een naam geeft. Zo erken je dat je kindje bestaan heeft. Erover praten gaat beter als je je kindje bij naam kan noemen. Geef die naam wanneer jij er klaar voor bent en enkel als je er behoefte aan hebt. Weet wel, dat je best een naam kiest die je nooit nog voor een volgend, eigen kindje kiest. Jouw kindje komt niet meer terug en ook je volgende kinderen kunnen dit kindje niet vervangen…

Waarschijnlijk wist je het geslacht van je kindje niet, maar misschien had je wel een gevoel? Je kan ook een naam kiezen die zowel voor een jongen als een meisje gaat. Een naam met een betekenis of gewoon één die je mooi vindt.

“Ik vind het moeilijk om mijn kindje een naam te geven. Als het een jongen was dan beledig ik het misschien als ik het een meisjesnaam geef.”
“Ik had het gisteren weer moeilijk. En plots schoot er een naam door mijn hoofd, ik heb altijd gedacht dat het een meisje was.”

Een herdenkingsplaats zoeken

Het kan zijn dat je nood hebt aan een plaats waar je je kindje kan herdenken of aan hem of haar kan denken in alle rust. Een plaats in de natuur waar je graag komt of een plekje in je huis dat je inricht met een kaarsje, de echo of een kunstwerkje dat je maakte.

Ritueel

Je kindje verliezen is zwaar, daarom kan het soms een troost zijn als je kan geloven dat dit leven niet voorgoed verloren is. Dat je elkaar kan terugzien in een hemel of hiernamaals. Of dat je je kindje ziet terugkeren als een vlindertje. Op deze manier wordt het ook makkelijker om tegen je kindje te praten omdat je weet dat het nog ergens is en je kan horen.

Geloof je in God en het bestaan van de hemel? Het kan een troost zijn dat je weet dat je kindje op een goede plaats is, waar God voor hem of haar zorgt of waar het kan spelen met andere kindjes. Of dat het nog dicht bij je is als beschermengel.

“Ik voer gesprekken met mijn kindje. Ik zeg hem dat het me spijt dat ik hem pijn gedaan heb.”
“Ik hoop dat mijn kindje nu in de hemel aan het spelen is met andere kindjes.”

Ons dagboekje

Via deze link kan je een boekje downloaden. Het kan je helpen bij de verwerking en aanvaarding van je abortus.

© 2015-2024 AbortusVragen