man heeft verdriet na abortus van partner en probeert dit te verwerken

Het is een misvatting dat abortus enkel de vrouw aangaat, ook als man ben je betrokken partij want het kindje is immers ook een deel van jou. Deze website is er dus ook voor jou.

Goed om weten: Mannen verwerken een ingrijpende gebeurtenis meestal anders dan vrouwen. Ze proberen er meer rationeel mee om te gaan, praten moeilijker over hun gevoelens, zoeken niet gemakkelijk hulp.

Als jullie als koppel samen de beslissing maakten, moeten jullie ook samen omgaan met deze keuze die ongetwijfeld een impact heeft op je relatie. Wanneer je partner het moeilijk heeft met het verlies, zal jij haar misschien willen sparen door er zo weinig mogelijk over te praten. Toch is dit vaak niet wat ze wil. Zij zal er behoefte aan hebben om erover te praten, ze heeft jouw steun nu hard nodig. Vind je het moeilijk om haar te begrijpen, vraag dan dat ze uitlegt hoe ze zich voelt en probeer begrip te tonen. Maar weet, soms is het al voldoende dat ze bij jou kan komen met haar verdriet en pijn, en moet ze niet praten, maar heeft ze nood aan jouw aanwezigheid.

Het kan zijn dat jij ook tijd nodig hebt om hier mee om te gaan, neem die tijd ook. Als je er behoefte aan hebt om alles in stilte te verwerken, zeg dit dan aan je partner zodat ze weet dat je haar niet buitensluit. Mogelijk heb jij er nood aan om in stilte bij haar te zijn, dat je je gedachten voor jezelf mag houden in haar aanwezigheid.

Moeilijkheden bij de verwerking hebben dikwijls te maken met de besluitvorming: Wanneer je partner voor abortus koos zonder met jou te overleggen, zonder rekening te houden met je gevoelens, voorkeuren, … kan je je buitengesloten voelen. Jij was toch ook een hoofdrolspeler in dit verhaal?

Of wat als je partner voor abortus koos terwijl jij wel voor je kindje wilde zorgen? Je voelt je machteloos, niet gehoord, niet gerespecteerd als vader. De dromen die je had, de toekomst die je zag met jouw kind, zijn van je weggenomen.

Er kunnen ook moeilijkheden ontstaan in de relatie als jij abortus de beste oplossing vond en je partner niet écht achter de beslissing stond. Er kunnen (onuitgesproken) verwijten volgen. Ze kan alle verantwoordelijkheid en/of schuld bij jou leggen, zich niet gesteund of begrepen voelen.

Mogelijk heb jij je eenzaam gevoeld toen je merkte dat de arts en het verplegend personeel heel zorgzaam met je partner omgingen (zowel medisch als op psychisch vlak), maar had je de indruk dat je veroordeeld werd door deze mensen. Hoe lastig deze situatie ook was, het is belangrijk om deze voor jezelf ook onder ogen te zien en te onderzoeken wat jij toen gemist hebt.

Ook voor jou is het belangrijk te zoeken naar hulp, eventueel professionele hulp, om al deze, soms tegenstrijdige gevoelens een plaats te geven en om de abortus te verwerken.

© 2015-2023 AbortusVragen